2009. május 5., kedd

Edinburgh Zoo II.







Egy kis turisztikai információ:
Az Edinburghi Állatkert Corstorphine városrészben található. A terület az erről elnevezett dombon található, amelyről gyönyörű a kilátás a városra nézve. Hatalmas területű, kellemes környezetben lévő állatkert. Tágas helyen, rendezett körülmények között tartott állatok némelyike olyan, Skóciában honos vadon élő állat, amelyik a természetben csak ritkán leshető meg. 1913-ban épült meg, és becslések szerint, 600 000-en látogatják meg évente. Ezzel Skócia második legnépszerűbb turistalátványossága, az Edinburgh Kastély után. Az állatkert részt vesz különböző projekteken, mint pl. egyes kihaló fajok tenyésztésében (pl. pingvinek), vagy különböző állatok nevelésében. Ez az egyedüli állatkert Nagy-Brittaniában, ahol találkozhatunk jegesmedvével és koalával. Itt van a világ legynagyobb számú, állatkertben tartott pingvinközössége is.
Egy kis érdekességet találtam, az állatkert egyik lakójáról, sajnálom, hogy erről nem hallottam korábban :) Így már nincs lehetőségem mostanában személyesen üdvözölni őuraságát Sir Olavot:
A lovaggá ütött pingvin

Nils Olav már sok kitüntetést kapott hosszú szolgálata alatt, és többször elő is léptették. Jelenleg vezérezredesi rangban várja a katonák látogatását. Az edinburgh-i állatkert sztárja az 1980-as évek óta a norvég királyi őrezred tiszteletbeli tagja és kabalája. Elődjét az 1970-es években sorozta be Nils Egelien hadnagy.

Nils a skóciai állatkert leghíresebb királypingvinje. Az intézmény egy munkatársa szerint Nils felismeri a norvég királyi őrezred tagjait, amikor meglátogatják őt. "Szereti a figyelmet, és gondos szemlét tart a sereg felett" - tette hozzá Darren McGarry.

Rune Wiik, a norvég királyi őrezred kapitánya azt mondta, büszkék Nils Olavra, és örülnek, hogy az őrezred egy tagja Skóciában lakik, így erősítve a két ország közti köteléket.


Az első pingvin 1972-ben lett a királyi testőrség tagja, akik évente egyszer az edinburghi katonazenekarok fesztiváljára érkeztek a városba. Ilyenkor gyakran meglátogatták a város állatkertjét, ahol megszerették a kis pingvint. Niels Egelien főhadnagy a gárda kabalájává választotta Keresztnevét is tőle kapta, vezetéknevét az akkori norvég uralkodótól, V. Olav, azaz Olaf-tól. Mikor a madár kimúlt, nevét és rangját egy másik pingvin örökölte.

Most példás magaviseletéért és hosszú szolgálatáért lovaggá ütötték. A ceremóniára 2008.augusztus 15-én, péntek reggel került sor. Euan Loudon angol vezérezredes V. Harald norvég királynevében az uralkodói karddal lovaggá ütötte a pingvint, akit mostantól Sir Olavnak illik szólítani!
Hasonló történetek más állatokról itt: http://csodasallatok.googlepages.com/home

Az állatkert honlapja: http://www.edinburghzoo.org.uk/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése